ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αυτή την σελίδα θα υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα για το κοινό που κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει ο ιατρός. Είναι διατυπωμένα σε απλή καθημερινή γλώσσα έτσι ώστε να είναι κατανοητά απ' όλους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα προστίθενται καινούργια.
Για να ανοίξετε τα αρχεία χρειάζεστε το Adobe reader.Εαν δεν το έχετε στον υπολογιστή σας κατεβάστε το ελεύθερα από την παρακάτω διεύθυνση:
http://www.adobe.com/




1. ΔΙΑΒΗΤΗΣ.ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Οι διαβητικοί έχουν διπλάσια τουλάχιστον πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιοπάθεια από τους μη διαβητικούς κι επιπλέον αναπτύσσουν καρδιοπάθεια σε νεότερη ηλικία.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ
 
2.ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Το "νους υγιής εν σώματι υγιεί" αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη γνώση...

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

3.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΟ...ΠΙΕΣΗ

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ - υπέρταση) είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου
για την καρδιά, τους νεφρούς και τα αγγεία, και ευθύνεται για τη δημιουργία εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας. Οι άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, που οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα, είναι η χοληστερόλη, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης..

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

4.H ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ

Έχει αποδειχθεί ότι, σε χαμηλή δόση, ελαττώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.Η απόφραξη των αρτηριών στον άνθρωπο έχει δραματικές συνέπειες που εκδηλώνονται είτε ως εγκεφαλικό επεισόδιο (από απόφραξη αρτηριών του εγκεφάλου), είτε ως έμφραγμα
μυοκαρδίου, δηλαδή νέκρωση τμήματος της καρδιάς (από απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών,
δηλαδή των αρτηριών της καρδιάς), είτε τέλος με έντονους πόνους στα πόδια κατά τη βάδιση, από την
απόφραξη των αρτηριών στα πόδια.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

5.ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΧΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΩΗ

Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε ένα σοβαρότατο, παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που
συνδέεται με τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η παχυσαρκία, με απλά λόγια,είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, αποτέλεσμα της εναπόθεσης μεγάλης ποσότητας λίπους στο σώμα μας. Το σώμα μας αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο πρόβλημα αισθητικής. Είναι πρωτίστως πρόβλημα υγείας.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

6.Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΞΕΟΣ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η άμεση διάνοιξη της αποφραγμένης, της υπεύθυνης για το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου (ΟΕΜ), στεφανιαίας αρτηρίας είναι το κλειδί της κλινικής εξέλιξης του αρρώστου Η θρομβολυτική θεραπεία υπήρξε η πρώτη δραστική θεραπεία η οποία μείωσε τη θνητότητα στο ΟΕΜ με ανάσπαση του κύματος ST στο ΗΚΓράφημα (STEMI)

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

7.ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Είναι η πιο συχνή εμμένουσα καρδιακή αρρυθμία και είναι υπεύθυνη για το 1/3 των αρρώστων που εισάγονται στα νοσοκομεία για καρδιακές αρρυθμίες.Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια Αμερικανών και 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίων παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και φθάνει στο 8% των ατόμων άνω των 80 ετών.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

8.ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

Τι απέδειξε επιστημονική μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο Metropolitan

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΠΟΥ) η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία για την απώλεια ζωής στην Ευρώπη.Συγκεκριμένα πάνω από 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρδιακές προσβολές (εμφράγματα). Η στεφανιαία νόσος δεν είναι υπόθεση μιας ηλικιακής ομάδας, της τρίτης ηλικίας για παράδειγμα, ή μιας άλλης συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, όπως ορισμένοι πιστεύουν. Οι άνδρες, κυρίως οι άνω των 30 με 35 χρόνων, εισέρχονται σε μία ηλικιακή περίοδο επικινδυνότητας για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, εν πολλοίς, λόγω του σημερινού τρόπου ζωής.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

9. Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ.
   Τα θαύματα της Ιατρικής

Στις «θαυμαστές» προόδους της ιατρικής ανήκει και η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, η μέθοδος με την οποία διανοίγονται οι στενώσεις και αυξάνεται η παροχή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, στις αρτηρίες δηλαδή της καρδιάς, όταν αυτές αλλοιωθούν και δημιουργήσουν στενώσεις από αθηρωματικές πλάκες ή αποφραχθούν από θρόμβους αίματος. Είναι μία τεχνική που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1976 και από τότε εξελίχθηκε και εφαρμόζεται σήμερα σε ένα απίστευτα μεγάλο αριθμό αρρώστων.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

10.Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Χρειάζεται συνεχής φροντίδα μέσα από μακροχρόνια προγράμματα αποκατάστασης

Μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου ,ύψιστος σκοπός των προσπαθειών των γιατρών και των λοιπών λειτουργών υγείας είναι η ελεχιστοποίηση της αναπηρίας και των επιπλοκών που είναι πιθανό να προκύψουν , καθώς και η επιστροφή των αρρώστων στο κοινωνικό τους περιβάλλον ,σε μια γεμάτη ,ενεργητική και ποιοτικά ικανοποιητική ζωή.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

11.ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Αποτελεί την τελική κοινή οδό των περισσότερων καρδιοπαθειών και είναι μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο

Με τον όρο καρδιακή ανεπάρκεια εννούμε την αδυναμία της καρδιάς να επιτελέσει το έργο της , δηλαδή να τροφοδοτήσει το σώμα με τις απαιτούμενες για τις περιστάσεις ποσότητες αίματος.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

12.ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Είναι συχνή ,κυρίως στους Ευρωπαίους και στους Αμερικάνους, σε ποσοστό 25%.Στην Ελλάδα τα υπερτασικά άτομα υπολογίζονται σε,περίπου 2.000.000

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

13.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΣΗΜΑ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Υπάρχουν φυσήματα που "ακούγονται" σε απολύτως υγιή παιδιά,αλλά και άλλα που αφείλονται σε καρδιακές ανωμαλίες.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

14.ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ. ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

15.Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΘΩΡΑΚΑ
Οι διαφορετικές διαγνωστικές προσεγγίσεις (διαφορική διάγνωση) του οξέος θωρακικού πόνου εξακολουθούν να είναι πρόκληση για πολλούς αρρώστους και η καθυστέρηση στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση του μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής έως και θανατηφόρος.

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

16.ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ; ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Είναι απαραίτητες , αλλά η κατάχρηση τους , εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους

Κατεβάστε το άρθρο από ΕΔΩ

17. ΖΑΧΑΡΟ, ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια αποτελούν μορφές της καρδιαγγειακής νόσου που προκαλούν στην Ευρώπη περίπου 4.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.5000.000 (ένας στους δέκα Έλληνες)  είναι υπερτασικοί.

Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ

18.ΤΟ ΑΛΑΤΙ Η ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η υπέρταση ευνοείται απόπολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών, παράγοντες που τροποποιούνται, όπως το μη προσεγμένο διαιτολόγιο με προτίμηση σε αλμυρά και πρόχειρα παρασκευασμένα φαγητά (fast food), χωρίς λαχανικά και φρούτα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία κι η έλλειψη

σωματικής άσκησης. Όμως, στην αύξηση της πίεσης το αλάτι αποτελεί το ισχυρότερο μέσο.

Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ 


19.ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Οι ιοί είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Η ιογενής

λοίμωξη ή, όπως απλούστερα αποκαλείται, η «ίωση» προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με την εντόπιση του μέρους (σύστημα) του σώματος που κυρίως προσβάλλει. Έτσι έχουμε τις ιώσεις του ανώτερου (ρινοφάρυγγας) ή του κατώτερου (βρόγχοι και πνεύμονας) αναπνευστικού συστήματος, τις ιώσεις του πεπτικού συστήματος (γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα), τις ιώσεις
του νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα), κ.ά.

Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ


20.ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ


Αν ένας καπνιστής διακόψει το κάπνισμα πριν την ηλικία των 35 χρόνων, αποφεύγει κατά 90% τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ακόμη αν διακόψει το κάπνισμα μετά από έμφραγμα της καρδιά διπλασιάζει το προσδόκιμο επιβίωσης. Επίσης, η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται στο μισό ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος.


Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ


21.Η ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ



Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή εμμένουσα καρδιακή αρρυθμία και υπεύθυνη για το 1/3 των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία για καρδιακές αρρυθμίες. Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια Αμερικανών και 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίων παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και φθάνει στο 8% των ατόμων των άνω των 80 ετών.

Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ



22.Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η καρδιά, όπως και τα άλλα όργανα στον άνθρωπο, επηρεάζεται με την ηλικία. Η λεγόμενη «τρίτη ηλικία» δεν έχει κάποια σταθερή χρονολογική έναρξη. Η βιολογική (πραγματική) ηλικία των ατόμων ποικίλει ευρύτατα.


Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ



23.ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η στεφανιαία νόσος, τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και τα νοσήματα των περιφερικών αρτηριών (στενώσεις στις καρωτίδες, στενώσεις και ανευρύσματα στην κοιλιακή αορτή και στενώσεις στις αρτηρίες των ποδιών) αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στη χώρα μας το 48% των θανάτων (περίπου 47.200 θάνατοι σε ετήσια βάση, στοιχεία του 2008 – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) οφείλονται σε νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Διαβάστε το άρθρο  ΕΔΩ

24. Η ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ


Άνοια (α+νους) είναι η απώλεια των νοητικών λειτουργιών, όπως η σκέψη, η μνήμη και η λογική, σε βαθμό που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Συχνά συνοδεύονται από αλλαγές στην προσωπικότητα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά.

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

25. ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Το 2014 είναι η πεντηκοστή επέτειος της πρώτης αναφοράς στην επίπτωση του καπνίσματος στην υγεία από ιατρική επιστημονική εταιρεία, στις ΗΠΑ. Η αναφορά αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι επιβλαβής για τους καπνιστές και προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες και στο λάρυγγα. 


Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

26. Η ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Η αντοχή ενός ατόμου στην άσκηση είναι συνάρτηση της φυσικής του κατάστασης (fitness). Η φυσική κατάσταση  εξαρτάται από τις παρακάτω συνιστώσες:
1.     την ακεραιότητα του καρδιαγγειακού συστήματος και των πνευμόνων (cardiopulmonary fitness),
2.     τη δύναμη και την αντοχή των μυών,
3.     την ευκαμψία του σώματος και
τη σύσταση του σώματος.    

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ